Στην εφημερίδα «ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ» ,παραχώρησε συνέντευξη που δημοσιεύετε στο σημερινό της φύλο , ο υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. Π. Βαλασόπουλος , απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου , επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη:
Απάντηση : Ο ρόλος όσων από εμάς που ζητούμε να μας εμπιστευθούν οι συμπολίτες μας, να τους εκπροσωπήσουμε και έχουμε επιλέξει τον δρόμο της αλήθειας, είναι πολλές φορές δύσκολος. Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν δίπλα μας, πολλοί, που λένε μεγάλα όμορφα λόγια, που υπόσχονται σε όλους, όλα και ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή που έχουμε ανάγκη από ελπίδα. Αυτή την ανάγκη εκμεταλλεύθηκαν πολλές πολιτικές δυνάμεις και αναγάγουν τις πιο κρίσιμες εκλογές στην σύγχρονη ιστορία μας, σε παζάρι ελπίδας. Εμείς στην Ν.Δ., επιλέξαμε και επιλέγουμε, να λέμε την αλήθεια στους Έλληνες .Το ίδιο έγινε και στο παρελθόν όταν άλλοι έλεγαν «λεφτά υπάρχουν» και αυτή η στάση ευθύνης είναι, ανεξάρτητα του όποιου βραχυπρόθεσμου εκλογικού κόστους. Είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά ,που πλέον έχουν αποκαλυφθεί οι πραγματικοί στόχοι των «σειρίνων» , αλλά και έχουμε όλοι μας, πιο ώριμη σκέψη μακριά από το θυμικό, θα δυναμωθούν οι υπεύθυνες δυνάμεις που θα φέρουν σταθερότητα και πρόοδο στην πατρίδα μας.
Απάντηση : Σαφέστατα αυτό που θα δίνει την δυνατότητα στον Αντώνη Σαμαρά , να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, που θα του δίνει την δυνατότητα να εφαρμόσει τις θέσεις της Ν.Δ. , για την ασφάλεια του πολίτη, την ανάπτυξη της οικονομίας, την σταθερότητα στις κοινωνικές δομές, την εφαρμογή ενός νέου σταθερού δίκαιου φορολογικού συστήματος. Το αποτέλεσμα αυτό, που με νωπή ισχυρή λαϊκή εντολή θα επιτρέψει στην παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών, να δημιουργήσει μια ισχυρή Ελλάδα ,που θα την υπολογίζου οι γείτονες της και θα την σέβονται οι εταίροι της .
Απάντηση : Γιατί κάθε άλλη επιλογή, σημαίνει οπισθοδρόμηση. Γιατί, η επιστροφή σ’ εθνικό νόμισμα θα σημάνει για την ελληνική οικονομία την απώλεια της όποιας ανταγωνιστικότητας, της έχει απομείνει αλλά και την προοπτική σύντομα ν’ ανακάμψει. Είναι σίγουρη η απώλεια, κάθε ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού πόρου που σήμερα είναι ζωτικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθεί ένα πληθωριστικό χρήμα που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Θα πληγούν σε υπέρτατο βαθμό τα μεσαία και φτωχά στρώματα, την ώρα που οι κερδοσκόποι , αλλά και αυτοί που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό θα πετύχουν τεράστια κέρδη. Είναι βέβαιο δε, ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα επιτευχθεί το ξεπούλημα της Ελλάδος .
Απάντηση : Επιστροφή στην Ελλάδα, πολλών δεκαετιών πίσω. Σημαίνει, την δημιουργία μιας κλειστής οικονομίας και ενός κράτους στα πρότυπα άλλων βαλκανικών και όχι μόνο χωρών, που κυριαρχούσε το κουπόνι στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, που η ταύτιση κόμματος – κράτους ήταν κυρίαρχη, που όσες ελευθερίες είχαν κατακτήσει αυτά τα χρόνια οι Έλληνες θα τεθούν σε αμφισβήτηση. Το ομολογούν άλλωστε τώρα τελευταία και πρώην στελέχη του. Βέβαια, όλα θα εξαρτώνται από πια συνιστώσα, θα επικρατεί κάθε φορά. Είναι τρομακτικό στην Ελλάδα της δημοκρατίας, να μιλάει κανείς για επαναστάτες των πόλεων, για πολίτες που θα οπλίζονται με μαχαίρια και τσεκούρια. Το ίδιο δε, τρομακτικές, είναι οι απόψεις που λένε ότι οι Έλληνες, θα μπορούν να καταναλώνουν ότι παράγουν και θα συνεχίσουν σε μια μοναχική πορεία, μακριά από την Ευρώπη των λαών. Αυτές οι απόψεις δεν μπορούν να ταυτιστούν με μια προοδευτική , οικονομικά ισχυρή κοινωνία, μ’ ένα δημοκρατικό, σύγχρονο κράτος, παραπέμπουν στο παρελθόν και σε δύσκολες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.
Απάντηση : Είμαι βέβαιος, ότι σήμερα ο λαός μας επιζητά την σταθερότητα, επιζητά την συνεννόηση των πολιτικών – κοινωνικών δυνάμεων . Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα στείλει στης 17 Ιουνίου το βράδι. Και αυτή είναι μια αναγκαιότητα που ορίζετε από τις δύσκολες σημερινές στιγμές που περνά η πατρίδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα , που δεν έχει το πλεονέκτημα, άλλων ευρωπαϊκών χωρών, παραδείγματα που ατυχώς, ακούγονται πολλές φορές τελευταία, να μπορεί να επιβιώσει στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι που την έταξε η μοίρα, χωρίς σταθερότητα. Η ανυπαρξία σταθερών κυβερνήσεων με ισχυρή λαϊκή εντολή, ιστορικά έβαλε σε περιπέτειες το έθνος μας. Άρα ναι, πιστεύω ότι θα προκύψει κυβέρνηση και βέβαια αυτή πρέπει να είναι μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να δώσει διέξοδο στα σημερινά μεγάλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις , να προχωρήσει στην δημιουργία αναπτυξιακών δομών και στον απεγκλωβισμό του κράτους μας από τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες που μας έφεραν στο σημερινό αποτέλεσμα.
Απάντηση : Οι συμφωνίες είναι σαν το ταγκό . Θέλουν πάντα δύο για να χορέψεις. Άρα, εάν εμείς από την πλευρά μας καταγγείλουμε μια συμφωνία, πάμε δηλαδή σ’ αυτούς που μας δανείζουν σήμερα για ν’ ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας και τους πούμε, από εσάς θέλουμε μόνο το σκέλος των υποχρεώσεων που έχετε αναλάβει και δεν τηρούμε καμία άλλη παράμετρο , τότε γιατί αυτοί, θα πρέπει να συνεχίσουν να μας βοηθούν ? Η διακοπή αυτής της βοήθειας, θα σημάνει αυτόματα μια χώρα που και επίσημα θα κηρύξει στάση πληρωμών , δεν θα την πιστώνει κανείς και τότε θα επέλθει η έξοδος μας, από την ευρωζώνη ως φυσικό επακόλουθο. Πιστεύω, ως οικονομολόγος, ότι σ’ αυτή την περίπτωση θ’ αναγκαστούμε να το ζητήσουμε μόνοι μας και δεν θα χρειασθεί να γίνει κανένας τρίτος, κακός. Το υποθετικό αυτό σενάριο , είναι η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει. Βλέπετε άλλωστε και το γεγονός ότι τελευταία, πάρα πολύ που μιλούσαν γι’ αυτή την λύση, προσπαθούν να στρογγυλέψουν τα λόγια τους, αντιλαμβανόμενοι ,το ενδεχόμενο μιας πραγματικής καταστροφής της ελληνικής οικονομίας και της πατρίδος μας. Από το 2010, μόνο ο Αντώνης Σαμαράς μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και πιστεύω ότι αυτή είναι η μοναδική σώφρων επιλογή.