Συνέντευξη στις Αρκαδικές ειδήσεις, Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλλιου
Θα είσαστε υποψήφιος στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό δεν εξαρτάται από μένα, αλλά από το κόμμα που βρίσκομαι τόσα χρόνια. Την διαδρομή μου την ξέρουν όλοι στην Αρκαδία , από τα πρώτα μου βήματα στην ΟΝΝΕΔ Μεγαλόπολης, την ΔΑΠ και αργότερα την ΝΔ. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το 2007 ήμουν 1ος επιλαχών βουλευτής του νομού μας, το 2009 μεσολάβησαν τα γνωστά γεγονότα και το 2010 με τίμησαν οι συμπατριώτες μου με την ψήφο τους, αφού με εξέλεξαν πρώτο Περιφερειακό Σύμβουλο με το συνδυασμό του Δημ. Δράκου στο νομό μας. Στην Αρκαδία γεννήθηκα, μεγάλωσα ,πήγα σχολείο. Κατοικώ μόνιμα εδώ, ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Τρίπολη και αυτό είναι συνειδητή επιλογή. Γνωρίζω τα προβλήματα του νομού μας από πρώτο χέρι , τα ζω στην καθημερινότητα μου. Πιστεύω λοιπόν, ότι πρέπει να αξιολογηθώ από τους Αρκάδες , ως υποψήφιος βουλευτής και γι' αυτό και συμμετείχα στην σχετική διαδικασία που θεσμοθέτησε η Ν.Δ, καταθέτοντας υποψηφιότητα. Περιμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα της , αλλά θεωρώ ότι ναι, θα είμαι στο ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας .
Κρίνετε ικανοποιητική τη διαχείριση του ζητήματος των απορριμμάτων, από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κράτους που περιγράφαμε είναι και το θέμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Τόσα χρόνια οι θεσμικοί παράγοντες, με τις ευλογίες όλων μας, με δημαγωγικές κορώνες, απλώς ζητούσαν τα δικά μας απόβλητα, να τα πάρουν οι γείτονες μας. Αυτός ο παραλογισμός ,που ως ένα βαθμό και σήμερα συνεχίζετε, μας οδήγησε στις παράνομες χωματερές και στην δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου καρτέλ, που ζει από την λανθάνουσα αυτή κατάσταση. Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, συμφωνήσαμε ότι εμείς θ' αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και προχωρήσαμε στην εκμετάλλευση ενός σύγχρονου χρηματοδοτικού εργαλείου, αυτού των ΣΔΙΤ . Ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε τουλάχιστον τα 2/3 των μελών του, σε μια δημόσια διαδικασία πρωτόγνωρη στην πατρίδα μας. Θεωρώ ότι τα μέχρι τώρα βήματα , στους χρόνους που πραγματοποιήθηκαν είναι ικανοποιητικά.
Αυτό δείχνει άλλωστε και η συμμετοχή των πέντε εταιρειών. Πρέπει όμως να υπάρχει, άμεση, συνεχής συνεργασία και συμμετοχή με τον Α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης , χωρίς αυτόν τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Η διαφάνεια, η ενημέρωση των πολιτών , η υπεύθυνη στάση όλων μας, θα φέρει την λύση σ' ένα θέμα που όλος ο σύγχρονος δυτικός κόσμος με επιτυχία, έχει εδώ και δεκαετίες αντιμετωπίσει.
Η εμπειρία που έχω αποκτήσει, 14 μήνες στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο περιφερειακό συμβούλιο, αυτά μ’ έχουν διδάξει και θα είναι σημείο αναφοράς για εμένα.
Ποια είναι η θέση για το ζήτημα της εξόρυξης του λιγνίτη στην Πυλία; Στη Μεγαλόπολη είναι υπέρ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα βοηθήσει στη λειτουργία του εργοστασίου, ενώ την ίδια ώρα, στη Μεσσηνία υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Η πάγια άποψη μου είναι ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις, είναι μονόδρομος για την έξοδο της πατρίδας μας ,από την σημερινή οικονομικοκοινωνική κρίση που την μαστίζει. Αρκεί αυτές, να γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον, την τοπική κοινωνία, ν' ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες και να εφαρμόζουν τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν εγκριθεί με θρησκευτική ευλάβεια.
Εάν δεν υπάρχουν ΟΛΕΣ αυτές οι προϋποθέσεις τότε ΔΕΝ πρέπει να πραγματοποιούνται. Είναι όμως λάθος άκριτα να απορρίπτουμε τα πάντα. Αυτή η στείρα λογική, η λογική της άρνησης, οδήγησε και στην αποβιομηχανοποίηση της χώρας μας. Και στο θέμα του ορυχείου λοιπόν της Πύλου, η θέση μου είναι ακριβώς η ίδια και την έχω εκφράσει πολλές φορές, τόσο μέσα στο ΠΕΣΥ όσο και στις δημόσιες παρεμβάσεις μου. Επιπλέον θέλω να τονίσω πως σε τέτοιου είδους θέματα δεν χωράνε τοπικιστικά κριτήρια. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα είμαστε όλοι Έλληνες και διαχωριστικές γραμμές δεν μπορούνε να έχουν θέση ύστερα και από αυτή την λαίλαπα που περάσαμε και περνάμε ως λαός τα τελευταία
2,5 χρόνια.
Για ποιο λόγο πιστεύετε δεν έχει κηρυχθεί ακόμα θεομηνίοπληκτη η περιοχή της Νότιας Κυνουρίας, μετά τις τελευταίες πλημμύρες και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε υποδομές και κτίρια της περιοχής;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ :
Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Όπως πολύ καλά ξέρετε, από την θέση που κατέχω υπέβαλα σχετική επερώτηση στο ΠΕΣΥ στην οποία και έλαβα την διαβεβαίωση, ότι έχουν γίνει οι σχετικές ενέργειες. Θεωρώ ότι και αυτή η καθυστέρηση, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα του δυσκίνητου γραφειοκρατικού κράτους που έχουμε δημιουργήσει. Το στοίχημα της γενιάς μας και όλων όσοι έχουν θεσμικό ρόλο , είναι ακριβώς αυτό, να μετατρέψουμε δηλ. αυτό το κράτος ,σ' ένα ευέλικτο, φιλικό προς τον πολίτη οργανισμό , με αυτοματοποιημένες διαδικασίες άμεσης παρέμβασης σε κάθε πρόβλημα.
Έχετε ζητήσει επανειλημμένως στοιχεία για το έργο αξιοποίησης των νερών του Αναβάλλου. Τί θεωρείτε ότι συμβαίνει, στο θέμα αυτό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Μετά από τρεις μήνες, δύο αιτήσεις μου προς τον κο Πρόεδρο του ΠΕΣΥ και τουλάχιστον άλλες τρεις προφορικές οχλήσεις μου , έλαβα πριν λίγες ημέρες την εισηγητική έκθεση, με την σημείωση ότι πρόκειται για αβλεψία του αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα . Το αποδέχομαι, καλοπροαίρετα . Βέβαια, από αυτή δεν προκύπτει ότι έχει υλοποιηθεί στο 100% η απόφαση του ΠΕΣΥ, αλλά είναι ένα ζήτημα που θα συζητήσω το αμέσως επόμενο διάστημα με τους αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει αυτό που είπαμε και πριν. Κράτος-τέρας που δεν αφήνει να γίνουν ούτε τα αυτονόητα .Και σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως αυτή της Κυνουρίας το πρόβλημα είναι σημαντικό και έχει πολλαπλές προεκτάσεις. Ιδιαίτερα, την καλοκαιρινή περίοδος που όπως ξέρετε είναι σημαντικότατη εποχή, για την Κυνουρία
Γιατί πιστεύετε ότι ο φτάσαμε στην σημερινή οικονομική κρίση στην χώρα μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Ως οικονομολόγος; πιστεύω πως χωρίς πειθαρχία, προγραμματισμό και ειλικρινή στοιχεία δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Είναι η βάση πάνω στην οποία πρέπει να βασιστεί ένα σοβαρό οικοδόμημα. Πιστεύω λοιπόν ,ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια, φτιάξαμε ένα ασύδοτο, σπάταλο κράτος, που εύκολα έκλεινε τα μάτια στην παρανομία. Όλοι μας κοιτάζαμε, την καλυτέρευση του εφήμερου, αλλά με δανεικά. Η πελατειακή σχέση, ήταν το κριτήριο μας με το πολιτικό σύστημα. Γι' αυτό και η κρίση είναι οικονομική, αλλά πρωτίστως κοινωνική και πολιτική. Δεν είπαμε αλήθειες μεταξύ μας, ζητούσαμε περισσότερα απ' ότι παρηγάγαμε. Αξίες αιώνων του ελληνισμού ξεχάστηκαν ,μπροστά στο εύκολο.
Γαλουχήθηκαν, ολόκληρες γενιές Ελλήνων, με την ελάσσονα προσπάθεια. Από τα σχολεία μας, τα πανεπιστήμια μας, μέχρι την καθημερινότητα μας. Μας έμαθαν να ζητάμε μια θέση στο δημόσιο και όχι καλύτερες υποδομές. Να ζητάμε μόνο λεφτά και όχι παιδεία. Να αφήνουμε για αύριο, οτι ήταν για χτες.
Χάσαμε ως έθνος το στίγμα μας, την περπατησιά μας.
Μετά την ψήφιση του Μνημονίου 2, πως εκτιμάτε την οικονομική πορεία της χώρας,μέσα στο επόμενο διάστημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Η κατάσταση στην χώρα μας, είναι -τουλάχιστον- πολύ δύσκολη. Χρόνιες στρεβλώσεις του Ελληνικού κράτους σωρεύτηκαν και δημιούργησαν το σημερινό υπερχρεωμένο κράτος. Σταματήσαμε να παράγουμε και το μόνο που κάναμε ήταν να καταναλώνουμε, δανειζόμενοι. Φτάσαμε στο σημείο να εισάγουμε από καρφίτσες και πατάτες μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς. Για να αλλάξει αυτό θέλει γνώση, εμπειρία, βούληση, ξεκάθαρες κουβέντες μεταξύ πολιτών και πολιτικού συστήματος.
Στην οικονομία δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, αλλά νοικοκύρεμα, σκληρή δουλειά, σύνδεση αμοιβής και παραγωγικότητας, ανάπτυξη. Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα απ' ότι καταναλώνουμε, να δημιουργήσουμε δηλ. πλεόνασμα. Αυτά θέλουν χρόνο, άρα το μεσοδιάστημα θα είναι δύσκολο για όλους μας.
Συνεπώς θεωρώ πως και μετά το Μνημόνιο 2 η χώρα μπορεί να ανακάμψει, αρκεί να κάνουμε εμείς αυτά που πρέπει. Στην πολιτική αρέσουν τα άλλοθι και οι δικαιολογίες. Εγω δεν θέλω να κρυφτώ, όπως άλλωστε δεν το έχω κάνει στα 5 χρόνια που μιλάω δημόσια στον Αρκαδικό λαό. Το θέμα το εντοπίζω πρώτα σε εμάς και μετά στους δανειστές μας, χωρίς να τους δίνω άλλοθι. Αλλά εμείς τους δώσαμε το δικαίωμα να μας υποβάλλουν σε αυτή την πρωτοφανή διαδικασία, που είχε μέσα και στοιχεία εθνικής ταπείνωσης.