Θέμα: «Κατάργηση Δ.Ο.Υ»
Τρίπολη, 11 Ιουλίου 2011
Προς:
1. κ. Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου
2. κ. Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
3. Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Kύριε Πρόεδρε,
Στο γενικότερο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής , που θέλει τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις, ως την πιο εύκολη λύση για περικοπή δαπανών και εξοικονόμηση χρημάτων , προχωρά το σχέδιο του Υπουργείου για κατάργηση όλων των Δ.Ο.Υ Αρκαδίας εκτός από εκείνη της Τρίπολης. Το Υπουργείο Οικονομικών , προχωρώντας σε μία οριζόντια και χωρίς τοπικά κριτήρια κίνηση , επιβαρύνει κι άλλο την ήδη βεβαρημένη περιοχή μας .
Ο Νομός μας είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος σε έκταση σε όλη την Ελλάδα και ένας με τα χειρότερα και πιο δύσβατα οδικά δίκτυα. Προφανώς οι εμπνευστές της κίνησης αυτής , δεν γνωρίζουν πως το χειμώνα η Γορτυνία είναι σχεδόν αποκλεισμένη , ενώ η χρονική απόσταση από το Λεωνίδιο στην Τρίπολη ξεπερνά την μιάμιση ώρα . Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε πως στις περιοχές αυτές διαμένουν πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι , που δεν μπορούν εύκολα να μετακινηθούν , αλλά και τα επιπλέον έξοδα που θα επιβαρυνθεί ο πολίτης από μια τέτοια μετακίνηση καταλαβαίνουμε πως στην περίπτωση αυτή ισχύει πως όταν «ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι» .
Αλλά ούτε οι αριθμοί ευημερούν καθώς μια τέτοια κίνηση δεν έχει απολύτως κανένα αναπτυξιακό κριτήριο , καθώς ενισχύει μια πολιτική ερήμωσης του υπόλοιπου Νομού , ιδιαίτερα σε περιοχές που σχεδιάζονται ή πραγματοποιούνται επενδύσεις, του πρωτογενή τομέα ή των υπηρεσιών π.χ. στην Κυνουρία, ή της δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Μεγαλόπολη, αλλά και στην Ερμινίδα, όταν ειδικά οι Πελοποννήσιοι ιδρύουν σύνδεσμο εξαγωγέων και οργάνωσης και προώθησης του τουριστικού προιόντος.
Και όλα αυτά, χωρίς καμία εναλλακτική λύση σε εφαρμογή, αφού δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι κατάλληλες εναλλακτικές υπηρεσίες (ηλεκτρονικές, One stop shops) προκειμένου οι πολίτες να εξυπηρετούνται. Ταυτόχρονα αποδυναμώνει πλήρως τις τοπικές και πιο αδύναμες οικονομίες. Η οριζόντια κατάργηση των ΔΟΥ που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση δεν αποτελεί λύση και θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση τον τόπο μας. Ζητάμε από την Κυβέρνηση το αυτονόητο. Τα κριτήρια να γίνονται με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά καθώς περιοχές όπως η Δημητσάνα , η Μεγαλόπολη και το Λεωνίδιο πληρούν πολλές από εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να υποστηρίξουν μια αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και να εξυπηρετούν με βάση και την προκήρυξη του Καλλικράτη, τους δημότες τους.
Τα ίδια δε, έχουν εφαρμογή και σε άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου αφού από τις 28 Δ.Ο.Υ μένουν μόνο 5 στην Περιφέρεια Πελοπννήσου, σε ένα γενικότερο κλίμα μείωσης αφού από τις συνολικά 288 μένουν μόνο 78, πουλώντας μάλιστα σε μερικούς Νομούς όπως η Κορινθία και Δημόσια κτίρια.
Για τους λόγους αυτούς καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα και ζητάμε να τεθεί προς ψήφιση, ώστε να αποτελέσει ΘΕΣΗ και ΑΠΟΦΑΣΗ του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.
ΨΗΦΙΣΜΑ-ΑΠΟΦΑΣΗ
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κατά την συνεδρίαση της 11 Ιουλίου 2011 , αποφάσισαν τα εξής:
ΖΗΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ κάθε ενέργεια που αφορά, το ζήτημα των καταργήσεων των ΔΟΥ.
ΖΗΤΟΥΜΕ την επανεξέταση των κριτηρίων εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, μέσα από τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε περιοχής μας.
ΖΗΤΟΥΜΕ να τεθεί το θέμα πρώτα σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τις τοπικές κοινωνίες, ανά περιφερειακή ενότητα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την κατάρτιση ΧΑΡΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ.
ΖΗΤΟΥΜΕ κάθε απόφαση να εφαρμοσθεί μετά την πλήρη και οριστική εφαρμογή της κατάργησης του Κ.Φ.Β.Σ., μέτρο που έχει ήδη εξαγγείλει.
ΖΗΤΟΥΜΕ η εφαρμογή κάθε νέου μέτρου να ξεκινήσει μετά την αναβάθμιση των υφιστάμενων ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων και σε συνδυασμό με όλα τ’ ανωτέρω .
Να εξουσιοδοτήσουν τον κο Πρόεδρο του Π.Σ. , να αναλάβει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την αποστολή αυτής της αποφάσεως στις αρμόδιες υπηρεσίες . »